domů | naše služby | menu | články | o nás
                        fotogalerie | kontakt | odkazy
k

Alu patra

  • 4 středně velké brambory
  • 2 pl strouhaného kokosu
  • 2 čl sezamových semínek
  • 2 čl hnědého cukru
  • 2 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 čerstvé zelené čili, nadrobno nakrájené
  • 1 pl nasekaných čerstvých koriandrových listů
  • 2 čl garam masaly
  • 1 1/2 čl soli
  • 2 pl citrónové šťávy
  • 200 g bílé mouky
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/4 čl kajenského pepře
  • 2 čl rozpuštěného ghí
  • 100 ml vody
  • ghí nebo rostlinný olej na smažení

fotka_pokrmu_alupatra

Postup:

Nejprve připravte nádivku, aby měla čas vychladnout, zatímco budete válet těsto. Brambory uvařte do měkka, potom je promyjte pod studenou vodou a oloupejte. Pomocí vidličky je v misce rozmačkejte se strouhaným kokosem a následujícími osmi přísadami, včetně 1 čl soli. Nyní kaši rozprostřete aby vychladla a připravte si těsto.


Ve velké míse smíchejte mouku, kurkumu, zbývající sůl a kajenský pepř. Do mouky vmíchejte rozpuštěné máslo, potom za stálého míchání pomalu přidávejte vodu, dokud se nevytvoří pevné těsto. Těsto přeneste na vál a dobře ho propracujte, aby bylo měkké a pružné.


Vál posypte moukou a celé těsto rozválejte do čtverce o síle asi 3 mm. Vychladlou bramborovou kaši rozprostřete rovnoměrně po povrchu těsta. Ruce si pomoučněte, aby se těsto nelepilo a potom ho srolujte do jednolitého pevného závinu. Pomocí ostrého zoubkovaného nože nakrájejte závin na plátky 1 cm silné. Upravte je, aby byly pěkně kulaté a umístěte je na podnos.


V litinové pánvi na smažení rozehřejte ghí nebo olej. Ghí je dostatečně horké, když drobek těsta okamžitě vyplave na povrch a prská. Vložte do ghí několik plátků a smažte je 3 až 5 minut, několikrát je otáčejte, dokud se nezbarví do zlatohněda. Podávejte je teplé jako vedlejší chod při hostině, nebo jako hlavní jídlo, popřípadě jako zákusek s čatný.



Příprava a doba smažení: 40 min.



Recepty