domů | naše služby | menu | články | o nás
                        fotogalerie | kontakt | odkazy
k

Jablečné čatný

  • 6 středně velkých jablek
  • 4 pl ghí nebo rostlinného oleje
  • 2 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 kousky skořicové kůry (5 cm dlouhé)
  • 1 čl anýzu
  • 2 nebo 3 drcené, sušené čili
  • 5 hřebíčků
  • 1 čl kurkumy
  • 1 špetka asafoetidy (podle volby)
  • 4 pl vody
  • 4 pl hnědého cukru

fotka_pokrmu_catny

Postup:

Omyjte, oloupejte a vykrájejte jablka. Potom je rozkrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte ghí nebo olej. Když začíná kouřit, přidejte do něho zázvor, skořicovou kůru, anýzová semínka, čili a hřebíčky. Smažte za stálého míchání, až anýz ztmavne (asi 30 vteřin). Okamžitě přidejte kurkumu a asafoetidu a potom kousky jablek. Za stálého míchání smažte jablka do zhnědnutí asi 5 až 6 minut. Potom přidejte vodu.


Přikryjte a vařte asi 15 minut, často míchejte, dokud jablka zcela nezměknou. Rozmačkejte je v hrnci. Přidejte cukr, zvyšte teplotu a neustále míchejte, dokud čatný nezhoustne. Podávejte při pokojové teplotě s teplými purí nebo se sladkostmi na konci jídla.



Příprava a doba vaření: 30 min.



Recepty